Hjullagrets värde och funktion är inte lätt överskattad. Här går vi igenom grunderna man behöver tänka på om det börjar bli problem på hjullagersfronten.

Livslängd

wheelsLivslängden på hjullager varierar kraftigt. Det är inte ovanligt att de klarar sig bilens hela livslängd, om den gör det beror helt och hållet på kvalitet och vad det har utsatts för under sin livstid.

Lågprofildäck kan vara en orsak till hjullager som måste bytas efter relativt kort körsträcka. De är nämligen gjorda för att ha bra vidhäftningsförmåga vilket skapar högre lateral acceleration, om bilens hjullager inte är anpassad till detta kan det skapa högre slitage än normalt.

Om hjullagret är slitet märker du oftast det genom att den börjar låta underligt, exakt var ljudet kommer ifrån kan vara svårt att veta men det är ändå viktigt att ta ljuden seriöst. När Albert Fridberg körde SM-rallyt i Linköping tog han och bytte både drivaxel och hjullager ”för säkerhetsskull” då han hörde missljud på vänster framsida, det kan vara en indikator på vikten av hjullagrets funktion.

Göra det själv

Själva bytet är det i grunden inte så svår att göra själv, det kräver dock en del verktyg som de flesta inte har hemma i garaget. Bosse bildoktor föreslår i svaret på frågan ”är enkelt att byte hjullager på en Skoda Felicia” att det man behöver göra är att montera lös spindeln lagret sitter i för att sedan pressa lös det gamla och sätta in det nya med en hydraulisk press. Detta kan verkstad hjälpa dig med då du antagligen inte har en själv. Det enda specialverktyget man behöver i denna metodiken är en avdragare som inte kostar mycket mer än hundralappen.

Exakt vad som behöver göras varierar från bil till bil men det finns ett bra utbud av hjullager hos Mekanika, där kan du även söka efter vad som passar din bil. De säljer även reparationshandböcker så att du kan vara säker på att göra rätt och vet vilka verktyg som behövs.