Motorsport är något som alltid varit stort i Sverige, vilket inte är så konstigt då motorsport är både roligt och spännande att titta på. Sedan finns det ju som bekant ingenting bättre än ljudet från tjutande motorer. Runtom i Sverige finns det många olika typer av motortävlingar. Här tar vi en närmare titt på några utav dessa.

rally i portugal

Svenska Rallyt

Svenska Rallyt är utan tvekan Sveriges största motortävlingen ur ett internationellt perspektiv. I början av februari kommer hela världseliten i rally till de värmländska skogarna för att göra upp om segern på små, snöiga och isiga skogsvägar.

Tävlingen har körts i sin nuvarande form sedan mitten av 1960-talet och är på grund av underlaget helt unik i VM-serien eftersom den är den enda som körs i vinterväglag.

STCC

rutig flaggaScandinavian Touring Car Championship är en av de största biltävlingarna på svensk mark som körs på bana. I STCC tävlar så kallade standardvagnar, det vill säga i princip helt vanliga bilar, som dock är något modifierade.

Under en säsong körs som regel 6-8 olika tävlingar, på ställen som bland annat Ring Knutstorp, Mantorp Park samt Solvalla.

Novemberkåsan

Novemberkåsan är en av Sveriges absolut äldsta motortävlingar alla kategorier. Tävlingen som körts ända sedan år 1915 körs på motorcyklar av så kallade endurotyp vilka påminner en hel del om motocrosscyklar. Novemberkåsan betraktas ofta som mycket tuff då förarna ska ta sig igenom tuff terräng bestående av bäckar, myrar och andra svåra passager.

Därtill körs dessutom en stor del av tävlingen nattetid, det vill säga i mörker, vilket gör det hela ännu lite svårare. Totalt är Novemberkåsan 30 mil lång fördelat på tre olika varv, varav två körs på natten.