När du är 15 år så får du äntligen ta ett körkort för att köra moped, mopedbil, samt a-traktor. Det finns mopeder som går i både 45 km/h och 30 km/h.

Eldrivna mopeder

På samma sätt som bilar har olika drivmedel så har även mopeder det. De senare åren har det blivit mer populärt med eldrivna mopeder och utbudet har exploderat. Det finns flera anledningar till det. Men den främsta anledningen är för att det är mer miljövänligt med eldriven moped än bensindriven. Det är för att en eldriven moped avger inga avgaser som förorenar luften.

En eldriven moped fungerar på så sätt att du behöver ladda ett batteri som driver motorn. Det finns flera olika batterier och det tar olika lång tid att ladda. Men det kan ta några timmar så det är bra att vara ute i god tid. Du kan ladda batteriet i ett vägguttag med 220 V, ofta är det sådant som finns i hemmen och även på offentliga platser.

Det finns flera orsaker till hur långt du kan komma på en laddning. Exempelvis vad för batteri det är. Men också hur tung last du kör och hur mycket luft det är i däcken.